KAHVE SİPARİŞİ VERMEK
Kahve siparişi vermek, çoğumuz için kompleks olabilir. Kahvelerin telaffuzu, bardak boyutları, kahve içeriği derken iş gözümüzde olduğundan büyük hale gelebiliyor. Daha önce sipariş verebileceğiniz kahveleri sizlere tanıtmıştık. Bugün, bir kahve dükkanında kahve siparişi nasıl verilir, kahve isimleri nasıl okunur ve kahve boyutları nelerdir sorularını cevaplayacağız.
Genel olarak tüm kahve zincirleri self servistir. Klasik bir cafe gibi sipariş için masanıza gelmelerini beklerseniz, bu bekleyiş uzun sürebilir. Kahvenizi kendiniz almalısınız.
Sıcak mı Soğuk mu?
Öncelikle kahvenizin sıcak mı soğuk mu olacağına karar verin. Ardından bunu belirtin. Sıcak kahveler hot, soğuk kahveler cold olarak adlandırılır.
Ne kadar kahve içmek istiyorum?
Bardak boyunu belirleyin. Genel olarak üç tip bardak boyutu vardır. Tall, grande, venti. Tall küçük boy, grande orta boy, venti ise büyük boydur. Bazı kahve zincirlerinde bardak boylarının ismi small, medium, large olarak değişebilmektedir. Short boy, en küçük kahve boyu olarak bilinir ve genel olarak espresso gibi sert içecekler için tercih edilir.
İçindekiler…
Bu bölümde bardak üzerinde yer alan bölümleri işaretleyecek olan baristanıza ne istediğinizi belirterek yön verebilirsiniz. Seçenekleri sırasıyla söylemek zorunda değilsiniz, fakat siz sırasıyla söylemeyi tercih ederseniz baristanız memnun olacaktır. Bardak üzerinde yer alan kutucuklara göre;
Decaf, kafeinsiz kahve anlamını taşıyor. Kahvenizi kafeinsiz istiyorsanız belirtmelisiniz.
Shots: Kaç shot istediğinizi belirterek kahvenizin sertliğini arttırabilirsiniz. Buradaki shot kavramı, espresso için kullanılıyor.
Syrup: Kahvenizin içine eklemek istediğiniz şurupları belirtmelisiniz. Kahve şurubu tavsiye edecek olursak badem, vanilya, ahududu, nane, karamel ve fındık şuruplarını söyleyebiliriz. Şurup istiyorsanız çeşidini ve kaç pompa istediğinizi belirtin.
Milk: Kahvenizi sütlü tercih edecekseniz, sütün türünü kullanımınıza göre belirleyebilirsiniz. Laktozsuz süt, soya sütü, yağsız süt vs.
Custom: Eklemek istediğiniz ekstra özellikleri bu bölümde söyleyebilirsiniz. Örneğin; kahvemin ılık olmasını istiyorum.
Drink: Son olarak içeceğinizin ismini belirtin.Bu özellikleri, bir sipariş cümlesi olarak toparlayacak olursak;
“Hot, grande, decaf, ekstra shotlı, iki pompa fındık şuruplu, laktozsuz sütlü, 55 derece white chocolate mocha alabilir miyim?
Siparişinizi verdikten sonra barista isminizi rica edecektir. Bunun amacı sipariş karışıklığına engel olmaktır. Siparişinizi verdikten sonra masanın sonuna doğru ilerleyip siparişinizin hazırlanmasını bekleyebilirsiniz. Siparişiniz hazır olunca size seslenerek o bölümden teslim edeceklerdir. “Ayşe hanım, macchiatonuz hazır!”
Tabii ki, bu iş bu kadar karmaşık olmak zorunda değil. Tüm bunları, bu şekilde ve sırasıyla söylemek zorunda değilsiniz. “Küçük boy sütlü kahve istiyorum.” dediğinizde de barista sizi anlayacaktır. Eğer ana diliniz İngilizce değilse kelimeleri mükemmel telaffuz etmek zorunda değilsiniz, kimsenin de bu yönde bir beklentisi yok.
Kahve siparişi nasıl verilir?” isimli konular aradığınız bilgileri size sunmuyorsa size bir tavsiyemiz var: eğer ilk kez gittiğinizi belirtirseniz, daha fazla ilgi göreceğinizi belirtmek isteriz. Baristalar,Hangi kahve daha iyi, yumuşak kahve hangisi?” gibi sorularınıza büyük bir içtenlikle cevap vereceklerdir.
Kahvelerin ve İçeceklerin Okunuşu
Americano: Amerikano
Mocha: Moka
White Chocolate Mocha: Vayt Çaklıt Moka
Latte: Latte
Macchiato: Makiato
Cappuccino: Kapuçino
Flat White: Flet Vayt
Cold brew: Kold Briv
Caramel Frappuccino: Karamel Frappuçino
Strawberries & Cream Frappucino: Stovberiis ve Kriim Frappuçino
Cool Lime: Kuul Laym
Ristretto Bianco: Ristretto Bianko
Chai Tea Latte: Çai Ti Latte
Java Chip Cream: Cava Çip Kriim
Créme Brulée Latte: Kriim Brule Latte
Toffee Nut Latte: Tofi Nat Latte
“Kahve siparişi nasıl verilir?” konusunun en önemli adımı nasıl kahvelerden hoşlandığınızı bilmektir. Kahve çeşitlerini deneyimleyerek kendi tadınızı bulabilir, üzerine daha doğru eklemeler yapabilirsiniz.